antn-seminovich-makarenko-1-638

.

.

Anton Semiònovitx Makarenko és conegut com educador de joves delinqüents en el període immediatament posterior a la Revolució Soviètica del 1917. En aquell període convuls, de desolació i pobresa, Makareko dirigeix diverses colònies de nois difícils on, mitjançant l’exigència i el treball, es proposa la formació d’individus per a la nova societat que està naixent.

(Contraportada de Poema pedagògic d’Anton Makarenko. Eumo Editorial)

.

.

.

.

Vaig començar a fer de mestra quan tenia 17 anys. En aquells temps estava afiliada a Bandera Roja i era “molt revolucionària”. Recordo, com si fos ara, la primera vegada que vaig llegir Poema pedagògic de Makarenko. Va ser com si connectés amb una flamarada plena d’entusiasme.

Durant la meva “vida de mestra” (ara tinc 64 anys) he rellegit el llibre un parell de vegades i, a cada lectura, m’he sentit al costat del pedagog rus vivint els seus problemes i felicitats i aprenent de la seva experiència.

Estic jubilada, tinc un petit nom en el món de la literatura infantil i dono xerrades a escoles, biblioteques… Si anomeno Makarenco la majoria de vegades la gent fa un signe d’estranyesa i de pregunta. Makarenko ha quedat perdut en la nebulosa de la Història. 413-6-1

Com deia, he tornat a rellegir Poema Pedagògic”. He d’impartir un parell de xerrades sobre el tema L’escola en un nou país i citaré a Makarenko com a pedagog amb empenta, vocació i amor per l’ensenyament. Els temps en els que va viure han quedat força oblidats i la seva realitat està allunyada de la nostra però les virtuts del seu mestratge encara són vigents i haurien de fer vibrar a tota persona que es vulgui dedicar a l’ensenyament. Així que, tornaré a citar-lo i tornaré a defensar-lo!

Busqueu Poema pedagògic d’Eumo Editorial. Com excel·lent acompanyament del text de Makarenko, trobareu un magnífic pròleg de Jaume Trilla i Bernet, una acurada bibliografia a càrrec de Vlamidir Zaiats i una traducció molt encertada de Dolors Chavarria. Aquest conjunt és un complement enriquidor d’una obra digna, emotiva i, fins i tot, tendra.

Makarenko001

Makarenko002

Comments are closed.