Retalls Poètics. Public. de l’Abadia de Montserrat

Il·lustrat per Gustavo Roldán

Aquest és un llibre  on trobareu un conjunt de poemes que us faran passar una estona entretinguda i divertida, acompanyada de l’atractiva possibilitat de gaudir de manera sensible i creativa del mon que ens envolta i que ens és proper. Està dedicat als nens i les nenes de l’escola Camí del Mig de Mataró i a l’Adelina Castillejo. L’Adelina va ser pionera de Catalunya Radio.

Des de la finestra. Col. Ala Delta. Ed. Baula

Il·lustrat per Anne Decis


Mirar el món des d’una finestra és una manera atraient i divertida d’observar les històries i els tràfecs de les persones i dels llocs amb els quals convivim. Una finestra és un marc ideal per descobrir de forma poètica la vida que ens envolta.

Dedicat a Antoni Castejón i a Pau Raga i Amàlia Ramoneda.

L’Antoni Castejón és l’Home del Temps per excel·lència. Va morir ja fa uns quants anys però la seva empremta encara es nota en els informatius meteorològics dels nostre país.

La Pau Raga i l’Amàlia Ramoneda són dues fantàstiques i incansables bibliotecàries

Poemes de cada dia. Col. Ala Delta. Ed. Baula.

Il·lustrat per Josep Antoni Tàssies

 

Anar content a la platja, esperar amb ànsia el primer dia d’escola, menjar amb delit un cruixent entrepà, sentir el vent a la cara, descobrir els secrets d’un àlbum de fotos, jugar a les endevinalles… Els poemes neixen observant les petites coses de cada dia i creixen estimant i acollint el que passa al nostre voltant. Dedicat a Emilia de Pablos i Anjelica Huston.

La Sra. Emília de Pablos va treballar durant molts anys de conserge a l’escola Camí del Mig. És una persona entranyable. Tothom en guarda un gran record.

L’actriu Anjelica Huston és una companya de viatge des de fa molts anys. Amb els nens i nenes del Camí del Mig mantenim una afectuosa correspondència des de fa més de 15 anys.

A ambdues també els vàrem dedicar el mig-metratge Roulf. Terror a l’escola que vàrem filmar i produir a l’escola Camí del Mig a l’any 2002.

Anem a l’escola!. Col. Ala Delta. Ed. Baula.

Il·lustrat per Carmen Queralt

L’escola, per a nens i nenes, nois i noies, és una part molt important del seu món, però també ho és, és clar, per als mestres i, també per als pares i les mares…

Amb els poemes clars, transparents i emotius de Anem a l’escola tots anem a classe, aprenem, cantem, endevinem, sortim al pati, juguem i compartim.

Dedicat al MEM (Moviment Educatiu del Maresme) i a Francesc Chiva

El MEM fa molts anys que trisca en això de l’educació al Maresme.

En Francesc és un dels homes més generós que conec.

Anem de colònies Col. Ala Delta. Ed. Baula.

Il·lustrat per Carmen Queralt

Fer la motxilla, el viatge, l’arribada a la casa, els monitors, el xivarri de la primera nit, la responsabilitat dels mestres…Un recorregut per les vivències i petites aventures protagonistes de les colònies escolars. Dedicat al camp d’Aprenentatge de Les Obagues (Juneda) i a en Joan, d’autocars Colomer.

A Les Obagues he anat un munt de vegades de colònies amb els meus alumnes. El trajecte de L’AVE els ha fet canviar d’emplaçament però no els ha esborrat l’empenta i la feina ben feta.

En Joan és el conductor d’autobús amb el que he coincidit més vegades anant de colònies.

Anem de festa! Ed. Baula.

Il·lustrat per Carmen Queralt

Poemes enginyosos i divertits per a cada festa, per a cada moment important de l’any. Poemes per llegir a casa i a l’escola, per compartir amb la família i amb  els amics i companys.

Dedicat a en Robafaves, el gegant més guapo del món ia Joan Rodríguez, el meu amic.

És veritat: en Robafaves és el gegant més guapo del món!

En Joan Rodríguez és conserge de l’escola Camí el Mig i una gran persona. Mai té un no per a ningú i sempre regala una bona paraula. Canta molt bé i, amb un grup d’amics, fa els seus bolos.

Poemes petits. Col. Flautats. Public. de l’Abadia de Montserrat.

Il·lustrat per Gustavo Roldán

Si llegiu aquests poemes sentireu com us pessiguen, tastareu una avellana cruixent, rodareu per terra com una baleta, passejareu pel bosc amb la caputxeta i correreu com l’aeeova del correu electrònic.

Poemes de contingut senzill i assequible que són una eina lúdica i útil per a nens i mestres i també perquè puguin ser llegits pels pares s la llar. Poemes dedicats als més menuts perquè, en pot petit hi ha la bona confitura.

Demostra el teu enginy i resol aquestes endevinalles abans de girar la solapa i descobrir la resposta que s’amaga al darrere.

Dedicat a Berta, Roger, Lola, Èlia, Bernat…

Quan es va publicar el llibre, tots acabaven de néixer o eren molt petitons, tant com els poemes del llibre.

Endevinalles / Adivinanzas. Col. Rialles. La Galera.

Il·lustrat per Agustín Comotto

Demuestra tu ingenio y resuelve estas adivinanzas antes de abrir la solapa y descubrir la respuesta que hay detrás.

Dedicatòria a la versió castellana: Al CEIP Montiano Placeres (Gran Canária)

Demostra el teu enginy i resol aquestes endevinalles abans de girar la solapa i descobrir la resposta que s’amaga al darrere.

Dedicatôria a la versió catalana: A l’Escola Ginebró.

Dues escoles, una llunyana i l’altra propera, que treballen amb ganes.

Nit.  Public. de l’Abadia de Montserrat.

Il·lustrat per Pere Borrell

Aquest poemari va néixer després que l’autora escoltés La nit transfigurada, una bellíssima peça del músic vienès Arnold Schönberg inspirada e un text del poeta modernista Richard Dehmel. És per això que el llibre suggereix, com a complement, un recull de peces musicals que us poden acompanyar també a vosaltres, els més joves, en la lectura d’aquests poemes.

Dedicat a l’Aula de Teatre de Mataró i a Montse Boixareu.

Força nois i noies de les meves classes han passat per l’Aula de Teatre i han gaudit i après amb els seus mestres i cursos.

La Montse Boixareu és una editora exemplar i eficaç i una molt bona amiga.

Verd. Col. Colors. Public.de l’Abadia de Montserrat.

Il·lustrat per Agustín Comotto

Dins d’aquest llibre hi trobareu poemes de color verd e fulla verda, altres de color verd de fulla adormida i alguns de verd de sobre taula. I, per acabar, uns consells de bona música per al color verd. A què espereu?. Dedicat a Joan Antoni Baron, al Montnegre i al Montseny.  Tot el que sé de vegetació i fauna és gracies a la paciència d’en Joan Antoni.

Blau. Col. Colors. Public. de l’Abadia de Montserrat.

Il·lustrat per Carmen Queralt

Us agrada saber com sonen els poemes blaus com el mar? Voldríeu sentir poemes blaus com el cel? Doncs aquí els teniu. Per llegir, per escoltar, per somiar… I, al final, uns consells de bona música per al color blau. Entreu-hi… Dedicat al compositor Bernat Vivancos i al meteoròleg Antoni Castejón.

Conec poc en Bernat Vivancos però, escoltant a l’Auditori la seva peça musical Blau se’m va acudir la idea de la col·lecció Colors.

En aquest llibre torna a aparèixer la figura de l’Antoni Castejón. Si tinc la sort de seguir publicant, segur que els seu record serà el protagonista d’alguna altra dedicatòria.

Blanc. Col. Colors. Pubic. de l’Abadia de Montserrat.

Il·lustrat per Pere Borrell

Poemes blancs com el cotó, la llum, com la neu… I blancs com els fantasmes, el detergent i el Floquet de Neu… D’altres blancs i negres com les fotos i les zebres. I la música? També hi trobarà música de color blanc…

Dedicat al cantautor Roger Mas i a sa mare, l’Angelina, i també a la música de Dimitri Xostakòvitx.

En Roger és un dels millors cantautors del nostre país. Ell i la seva família viuen al Solsonès comarca a la que li tinc una gran estimació.

També a Dimitri Xostakòvitx! Visca la seva creativitat!

Negre. Col. Colors. Public. de l’Abadia de Montserrat. 2008.

Il·lustrat per Ed Carosia

Versos negres com el carbó, el petroli, el sutge, el fum, però també com el Rei Negre, la xocolata, el cafè i la pega dolça. Negres i blancs com el piano el dominó i les dames. O com les zebres i el pingüí. I de música? També n’hi ha de color negre…

Dedicat a l’escriptor Joaquim Carbó, a l’editora Laura Espot i a la música de Dimitri Xostakòvitx.

L’escriptor Joaquim Carbó és el Mestre (amb majúscula)

La Laura Espot té un sisè sentit que l’ha convertit en l’editora més creativa que m’he trobat en el món editorial. Li tinc un gran confiança.

Roig. Public. de l’Abadia de Montserrat.

Il·lustrat per Gustavo Roldán

Foc, tomàquet, cor, nas de pallasso, pintallavis, caputxeta, semàfor, barretina, cireres… En aquest llibre trobaràs poemes que parlen de totes aquestes coses i de moltes més. Totes de color vermell. I també hi trobaràs música de color vermell.

Dedicat a Anjelica Huston i M. Lluïsa Aranaz. I a la música de Bruce Springsteen i Gustav Mahler.

L’Anjelica és la nostra tieta d’Amèrica particular. La Lluïsa i la seva manera de fer ràdio són l’alegría de la huerta.

Mahler i Springsteen… música d’abans, música d’avui!

Groc Public. de l’Abadia de Montserrat.

Il·lustrat per Mercè Galí

Poesia groga com la llum d’una espelma, com el rovell d’un ou, com la llimona, com la mimosa, com el maillot del ciclista del Tour de France, com el submarí dels Beatles, com les llumetes de Nadal com el pa de pessic… I per acabar, bona música de color groc. Dedicat a Vicenç Lloret, Rosa M. Vidal, Isabel Cardona, Xavier Rodon i Jesús Gonzàlez i a la música de Johannes Brahms i Antonín Dvorák.

Tots ells, tan bons mestres. En el grup cal incloure als dos genis musicals!

Qui sóc? / ¿Quién soy?. Col. Rialles. La Galera.

Il·lustrat per Agustín Comotto

Demostra el teu enginy i endevina el personatge abans de girar la solapa i descobrir la resposta que s’amaga la darrere.

Demuestra tu ingenio y adivina el personaje antes de abrir la solapa y descubrir la respuesta.

A tots els alumnes i mestres de les escoles de la ZER del Solsonès.

Les escoles rurals del Solsonès són la meva alegria pedagògica!

Música i poemes per a petits monstres. (Música de Pere Borrell)

Col. Lluerna. Public. de l’Abadia de Montserrat.

Il·lustrat per Mercè Canals

A les pàgines d’aquest llibre hi viuen vampirs d’ullals punxeguts, esquelets que ballen claqué, mòmies venjatives. fantasmes solitaris, homes llop llunàtics, zombies esbojarrats… éssers malignes i un munt de monstres que us endraparan a tots per postres!

Dedicat a Fernanda Cerdaña. La Fernanda va viure intesament. En les cançons d’aquest llibre disc és une de les protagomistes.

La Fernanda ha viscut intensament. Ara ja és molt velleta però encara conserva el seu punt de picardia. En les cançons d’aquest llibre disc, és una de les protagonistes.

Cançons per a un Bon Nadal. (Música de Pere Borrell)

Col. Lluerna. Public. de l’Abadia de Montserrat.

Il·lustrat per Agustín Comotto

Hi surten totes les celebracions, les tradicions i els costums d’aquestes festes: el anuncis, la loteria, el tió, el dia dels innocents, l’home dels nassos, els resi de l’orient, els Pare Noel que pengen dels balcons, els àpats… però, tenen poc a veure amb les cançons tradicionals de sempre. Una altra manera de acostar-se musicalment al Nadal.

Dedicat a la compositora i pianista Conxita Prim.

La Conxita va ser tota una institució a Mataró. El músic Pere Borrell i jo van voler recordar el seu nom i la seva figura.

La Xurra. Lola Casas -Francesc Chiva. Ed. La Galera.

Il·lustrat per Subi.

Bestiari. Poemes i cançons. (Música d’Àngel Valverde) Col. Lluerna. Public. de L’Abadia de Montserrat.

Il·lustrat per Sergio Mora

Vaig escriure una redacció per a l’escola. Jo vaig parlar de la meva vida a la casa de pagès on visc, envoltat de rucs, vaques, gallines i altres animals. Però sobretot vaig escriure sobre la Xurra, la meva ruqueta preferida. Resulta que quan va néixer va tenir un problema gros… però, espera, potser millor que ho llegeixis tu.

Cuques de llum juganeres, granotes que fan concert, rucs carregats de paciència… Bestiari és un conjunt d’engrescadors poemes i cançons sobre animals dels nostre entorn que els podreu llegir, escoltar i cantar a casa i a l’escola.

Els dos llibres estan dedicats  la Paloma, en Joan i també a tots els “Rucs del Corredor”.

Rucs del Corredor és una institució dedicada a la preservació del ruc. Amb el seu esforç, en Joan i la Paloma han tirat endavant aquesta empresa. El seu coratge i el seu bon treball no tenen preu.

Poemes i cançons de les quatre estacions. (Música d’Àngel Valverde)

Col. Lluerna. Public. de L’Abadia de Montserrat.

Il·lustrat per Linhart

Hi descobriràs l’hivern amb el fred glaçat, en Carnestoltes i la Vella Quaresma. Rebràs la primavera amb tots els colors del verd i un Drac de Sant Jordi que t’explicarà una història molt personal. Un conjunt de cigales, coques de Sant Joan i gelats de tota mena et faran gaudir del calorós estiu, mentre que saboroses melmelades, vents i núvols de tempesta i esquirols eixerits et mostraran una tardor diferent.

Dedicat  a Berta, Carla i Roger, els nostres petits.

Tu acabes els poemes / “Tú acabas los poemas”. Edició Edebé

Il·lustracions de Mercè Arànega

Completa els poemes amb la paraula que hi falta. Fixa’t en els dibuixos i juga a endevinar.

Completa los poemas con la palabra que falta. Fíjate en los dibujos y juega a adivinar.

A tots els nens i les nenes de les escoles Camí del Mig i Josep Montserrat de Mataró, i Francesc Macià d’Òrrius.

Bon Profit!

Il·lustrat per Pere Cabaret

Poemes sobre torrons, neules, boles de xocolata, cava, tronc de Sant Silvestre… viuen en aquest petit llibret dedicat a les saboroses manduques dolces i dies de festa que ens porten el Nadal. El llibret acompanya una barra de torró d’autor que la pastisseria Uñó de Mataró ofereix als seus clients per les festes nadalenques.

Poemes per a un Bon Nadal .  Public. de l’Abadia de Montserrat.

Il·lustrat per Mecè Galí

En aquest llibre trobarem un poema adient per a cada dia, cada festa i cada tradició dels dies de Nadal. Hi surten les figures del pessebre, l’avet, el dinar de Nadal, Cap d’any, les joguines… i fins i tot unes endevinalles per fer més curta l’espera dels Reis de l’Orient.

Dedicat a Manel Ariza i Angelina Solé mestres insuperables.

I a la comarca del Solsonès, bonica com un pessebre.

Visca Sant Jordi!. Baula

Il·lustrat per Carmen Queralt

 

Recull de poemes per a cada moment i circumstància a l’entorn de la celebració de la festa de Sant Jordi. Poemes que ens il·lustren com es prepara i es celebra la festa a l’escola i al carrer. Poemes nascuts de l’observació i també de la imaginació, clars transparents i contagiosos.

Rodolins. Lola Casas – Francesc Chiva. Fil d’Aram. Editors

Il·lustrat per Pere Cabaret

Què hi trobareu aquí dins?

Una pila de rodolins!

Dedicat a Xavier Rodon, músic i amic.

TOT L’ANY. El Cep i la Nansa. Edicions.

Il·lustracions de Pere Cabaret

Poemes escrits per ser llegits i gaudits per nens sords i públic en general. L’editorial Ginjoler té una llarga trajectòria en l’edició de llibres per a petits amb dificultats auditives. En aquest títol, opta per la poesia.

Dedicat a la família Dalmau Diviu, unes persones excel.lents

Visca la mona de pasqua.

Il·lustrat per Pere Cabaret

Poemes sobre el món dolç que envolta la mona: el pastisser, la xocolata, els pollets, les figures, els ous, la blonda… fins arribar al fiol i al padrí, el protagonistes de tot plegat.

Conjuntament amb en Pere Cabaret i la Lola Casas, us presentem el món més dolç i divertit de la Pasqua.

Claudi i Rosa Mª Uñó.

Nyam-nyam / “Ñam-ñam”. Lola Casas -Francesc Chiva. Ed. Castellnou.

Il·lustrat per Gustavo Roldán.

Un petit llibre de poemes dedicats als menjars casolans que habitualment els nens prenen a la llar i a l’escola. Un recull útil li divertit per a tots els que pensen que els aliments són una font de plaer.

Dedicat a Pepi Sànchez, xef del restaurant Sangiovese de Mataró. Un lloc ideal per llepar-se els dits!

Animalades de Paper.  El Cep i la Nansa. Edicions.

Idea original Pere Cabaret. Text. Lola Casas. Fotografies Esther López.

 

 

Aquest és un llibre, que acull gairebé cent poemes dedicats a diferents animals, està il·lustrat a base de fotografies molt poc convencionals: els nens i les nenes protagonistes amb el seu cos i paper d’embalar els representen de manera molt plàstica . La idea original és de Pere Cabaret i les fotografies d’Ester López.

Dedicat a David Monserrat, un bon amic i gran editor i a Joan Quesada, el millor veterinari del món.

Miradas. Lola Casas. Ed. Castellnou.

Il·lustrat per Pere Cabaret.

Miradas és un poemari escrit en castellà. Els meus avis eren aragonesos i aquest llibre és un homenatge a la seva llengua.

El llibre està dedicat a l’escriptora argentina Laura Devetach (amb la que els alumnes de la meva classe van tenir una gran relació durant el curs 2009-2010) Casa Amèrica de Barcelona i a la memòria del cantantautor xilè Victor Jara, assassinat per la dictadura del general Pinochet

Cançonetes EMBARBUSSADES. Col. Cantem. Ed. Baula.

Il·lustrat per Pere Cabaret

Cançonetes embarbussades és, segurament, amb el llibre que més m’he divertit. Ho té tot. Les cançonetes són divertides i lleugeres, les il·lustracions – d’en Pere Cabaret – delicades i de gran qualitat i l’edició excel·lent. En el CD cantem en  Roger Mas https://www.facebook.com/rogermas, en Xavier Rodón i jo mateixa. En Fossy Barry i en Pere Cabaret han ajudat a arrodonir tot el projecte. M’agrada aquest treball! M’agrada molt

 

Aquest llibre està dedicat a Pablo González http://www.pablogonzalez.eu/, director de l’OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya). En Pablo és un gran músic i una excel·lent persona.

COM HO ACABES? El Cep i la Nansa. Edicions.

Il·lustrat per Pere Cabaret

Com ho acabes? és un llibre on les paraules, trapelles de mena, tenen ganes de córrer i jugar per on més els agrada: per l’escola, per la casa, entre les joguines, tastant el menjar…Ha arribat el moment de passar-ho bé descobrint-les!

Com ho acabesCom ho acabes (Contraportada)

 

Com ho acabes? està dedicat a l’escola Germanes Bertomeu de Mataró i a Voces para la Integración, dos col·lectius que fan una gran tasca.

LES FIGURETES DEL PESSEBRE. La Galera50.

Il·lustrat per Pilarín Bayés.

Si a casa vostra o a l’escola feu el pessebre i voleu un petit poema per a cada una de les figuretes… aquest és el vostre llibre! Els nens i nenes aprendran fàcilment les rimes i les podran recitar quan els vingui de gust.

Bon Nadal a tothom!

Les Figures del PesebreLes Figures del Pesebre Contraportada

 .
DE CAPS A PEUS. POEMES DEL COS HUMÀ . Ed Baula.

Il·lustrat per Gustavo Roldán.

Poemari sobre moltes i diverses parts del cos. Trobareu el cervell, els pulmons, els budells, l’esquelet i, també… els mocs, les lleganyes, el pipí, la caca o les llàgrimes. Un conjunt de poemes per passar una bona estona, per endevinar o per utilitzar a classe dins del programa de Medi Natural.
Dedicat a Bruce Springsteen, un música de cap a peus amb un físic que és “la bomba”

De Cap a PeusDe Cap a Peus Contraportada

.
VEO, VEO. ADIVINANZAS . Carambuco ediciones.

Il·lustrat per Mercè Galí.

Escrit en castellà i en llenguatge de signes per a persones sordes, aquest poemari permet gaudir d’un seguit d’endevinalles senzilles i divertides sobre elements diversos del cel, la terra i el mar.

Dedicat a Salomé i als seus fills Saúl i Elías. La Salomé, secretària del director de cinema Montxo Armendàriz, és una persona encantadora.

 

Veo VeoVeo Veo Contraportada

OCELLETS, OCELLS I OCELLOTS . El Cep i la Nansa. Ediciones.

Il·lustrat per Òscar Julve.

Recull de poemes i curiositats sobre més de quaranta aus. Il·lustrat amb gran sentit de l’humor per Òscar Julve, el llibre compta amb la participació de Xavier Rodon en la confecció d’un acurat llistat depeces musicals i Xavi Pujolàs en la revisió del text.

El llibre està dedicat a la mestra Fina Arquè i Diego Giménez, exalumne de les meves classes. Tots dos senten fascinació pels ocells.

Ocellets, ocells i ocellots (Contraportada)Ocellets, ocells i ocellots

 

POEMES PER… La Galera.

Il·lustrat per Marta Gimeno..

Un dels poemaris “més útils” que he escrit. Acull poemes per a totes les ocasions: per anar a l’escola, per estar per casa, per anar d’excursió, per estudiar, per anar de vacances, per l’hivern, primavera, estiu i tardor… Amb petites i delicades il·lustracions de Marta Gimeno, aquest llibre us regala poesia per a qualsevol moment.

poemes-per

poemes-per-contraportada

AL CEL CABRETES… Barcanova Editorial .

Il·lustrat per Mercè Galí.

Llibre amb poemes i curiositats meteorològiques que porta l’afegit de suggeriments d’escollides peces musicals que ajuden a “fer viure” cada fenomen. El meteoròleg Alfred Rodríguez Picó i la il·lustradora Mercè Galí han aportat la seva experiència i saviesa per aconseguir un llibre molt bonic i ben editat.

al-cel-cabretesal-cel-cabretes-contraportada

 

 

COMERÇ DE POEMES, POEMES DE COMERÇ… La Galera.

Il·lustrat per Gibert Ramon.

Un llibre “diferent” amb poemes adreçats a tota mena d’establiments comercials. Sabateries, perruqueries, supermercats, cotilleries… Tots trobaran el “seu poema”.

Amb boniques il·lustracions de Gibert Ramon, aquest llibre està dedicat, entre altres, als mestres pastissers Raül Cegarra i Claudi Uñó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BESTIOLES AMAGADES / ANIMALES ESCONDIDOS. El Cep i la Nansa Edicions / Carambuco ediciones

Il·lustrat per Gusti.

 

SENYORES I SENYORS,

PARIN MOLTA ATENCIÓ.

HI HA BESTIOLES AMAGADES

QUE ASSEGUREN DIVERSIÓ.

 

 

 

 

 

 

 

 

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

BIG BANG – Astronomia i Poesia. Barcanova Editorial

Lola Casas/ Jordi Lopesino. Il·lustracions de Gibet Ramon.

La lluna ens observa amb cares somrients.

El sol s’adorm en un coixí de núvols foscos.

Els estels parpellegen i porten ulleres.

Els planetes giravolten en una dansa perfecta

Els astrònoms es capbussen en els forats negres.

Els cometes, generosos, concedeixen desitjos.

La gravetat juga amb els astronautes.

Els coets somien amb galàxies llunyanes

mentre els extraterrestres tafaners ens espien en silenci.

Lola Casas

ULLS DE MERLA – El cep i la Nansa.

Lola Casas. Il·lustracions de Gibet Ramon.

Los hombres odian
presumen sueñan pero
las aves vuelan

-Mario Benedetti-

Rincón de Haikus

La Merla com tots el ocells té un nom científic, Turdus merula. En castellà s’anomena mirlo común; merlo-preto, en portuguès; merlo nero, en italià; merle noir, en franès; blackbird, en anglès i amsel, en alemany. En molts idiomes es fa referència al color negre del plomatge.

Temps de tardor

Cel de tintada fosca

Pluja de fulles,

remolins de vent.

Les merles s’ajoquen

en un refugi de ploma negra

 

 

 

 

 

 

 

Temps de fred/Temps de calor  – Ed. Mediterrània.

Lola Casas. Il·lustracions de Gibet Ramon.

Plou, mansament.

El terra és garbuix de rierols.

La quitxalla (xops com polls!)

ha envaït els bassals.

Esquitxos plens de vida i rialles

______________________________________________________

Cel de blau turquesa.

La sega implacable del mes de juny

venç l’onada d’un mar d’espigues grogues.

Bon cop de falç!

Divuit poemes de natura i un conte entremaliat – Ed. Mediterrània.

Lola Casas. Il·lustracions de Gemma Capdevila.

La nevada uniformitza el paisatge.

Floc sobre floc.

Blanc sobre blanc.

El deambular d’un corb enfredorit

dibuixa caminols fràgils de petjades humides.

_______________________

El sol, amic del bon temps, desperta una bellesa

d’ales fràgils.

Dansa de papallona lleugera sobre un tapís florit.

50 escletxes  i un raig de lluna- El Cep i la Nansa Edicions.

Lola Casas. Il·lustracions de Laura Borràs.

Per una escletxa entre cortines

somriu la lluna

(aquella que és bruna, vestida de dol).

Un raig lluminós i esbiaixat

(tallant com ganivet de plata)

travessa l’habitació fosca

Una nena no pot dormir.

Fora, tot és silenci.

Parlar amb els arbres. Editorial Alpina.

Text: Carme Clopés. Il·lustracions: Cinta Riera. Poemes

Lola Casas.

Una passejada tranquil·la i contemplativa on es podrà parlar amb el arbres i escoltar les veus d’aquests éssers savis que tantes coses tenen a dir i a ensenyar.

Qui soc? – VIBOP Edicons.

Lola Casas. Il·lustracions de Gustavo Roldán

A les dotze de la nit,

perds la sabata

de cristall

(ai, que et cau!)

per l’escala

del palau.

Dedicat a Maryna Feofentova i el seu sentit de l’humor.

L’Univers a tocar – Editorial de música Boileau

Lola Casas. Il·lustracions de Gibet Ramon. Música i idea original de Hèctor Parra, Imma Santacreu i Tània Parra.

“L’Univers a tocar és una obra concebuda com a recull musical, poètic i pedagògic de quinze peces, que segueixen el fil conductor dels poemes de la Lola Casas. En el llibre que teniu a les mans, hi trobareu els poemes, les il·lustracions, els àudios i el CD per emprendre un viatge en el temps, ple de moments emocionants. 

El projecte complet, que inclou les partitures, les notes pedagògiques i d’interpretació de les “extended techniques” el trobareu a L’Univers a tocar viatge musical per a narrador i pianistes (xtended techniques) a 

www.boileau-music.com 

Que tingueu un bon viatge!”

De la introducció d’Hèctor Parra, Imma Santacreu i Tània Parra.

Mirant al cel – Mirant al mar.

Mirando al cielo – Mirando al mar.

L’Art de la Memòria Edicions.

Lola Casas. Il·lustracions de Gibet Ramon

L’Art de la Memòria Edicions té la gran satisfacció de presentar, dins de la col·lecció Brots d’Art, dues novetats de l’admirada Lola Casas, Mirant al cel i Mirant al mar, Mirando al cielo i Mirando al Mar, en la seva versió en castellà. Aquests reculls estan pensats per a nenes i nens a partir de 9 anys, però també amb la idea que agradin a tot el públic que vulgui llegir i compartir la poesia relacionada amb l’observació de l’entorn.

Dedicat a Consuelo Cuevas. Editora. Diego Gutiérrez del Valle. Mestre. Montxo Armendáriz. Director de cinema. Pablo González. Director d’orquestra. Paky Romero. Mestra. PilarDíaz. Bibliotercària. Raúl Nieto, “Guridi”. Il·lustrador. Revista Peonza. I, tambè, a la bonica illa de La Palma.

Poemes, relats i marietes.

Poemoj, rakontoj kaj kokcineloj.

Col·lecció / Kolekto: Jaume Grau Casas

Lola Casas. Il·lustracions de Manel Ariza. Traducció de Alfons Tur.

“Amb tants anys dedicats a la docència, la Lola té moltes anècdotes per a explicar. Una d’elles és com va sentir parlar la llengua internacional a un company de feina, l’especialista de música. Van coincidir a l’aula, mentres escrivien les cartes de felicitació del Nadal en diversos idiomes:

– També he pensat de posr-ho en esperanto, però no sé com es deu dir.

– Feliĉan Kristnaskon!

– Que parles l’esperanto? – mirant-lo amb sorpresa, com si vingués d’un altre planeta….

….

– Doncs, saps què em faria il.lusió?, tenir algun dels meus poemes traduïts a l’esperanto, quina gràcia!

Ep! i …, per què no?…”

Introducció de Gemma Armadans i Xavier Rodon.

Tots a Taula! – VIBOP Edicons.

Lola Casas. Il·lustracions de Gustavo Roldán.

CANELONS 

De carn, verdura o peix 

poden estar farcits 

i convenientment enrossits 

de formatge ratllat. 

Quin bé de déu de plat! 

Esteu cofois i servits? 

Els dies de festa grossa, 

tots ens lleparem els dits! 

Dedicat a tots els que de manera generosa i creativa cuinen cada dia.  

Els poemes de la Lola. El Cep i la Nansa Edicions

Lola Casas. Il·lustracions de Mercè Galí.

“Trobem en les planes que segueixen poemes dedicats a una bandera roja -perquè la poeta és persona compromesa-, a la menstruació, a una taula, a una benzinera, a la seva adreça electrònica personal i a l’arrova que, per a Lola Casas, és el “Nou segell / de les adreces / d’un correu / farcit de presses”. Vet aquí una mostra de la intel·ligent pipella amb què Lola Casas observa el món.” 

Del pròleg de Miquel Rayó. 

Dedicat a: 

Escola Ignasi Iglesias, de Tordera. Escola Vedruna-Àngels, de Barcelona. Escola Els Terraprims, de Camallera. Escola Turó del Drac, de Canet de Mar. Escola Torre Llauder, de Mataró. Totes estimen la poesia. 

També, a la memòria de Carlos Torcao, excel·lent company que ens somriu des del balcó del cel dels músics. 

I un agraïment especial a Montse Boixareu, pel seu recolzament.