La música representa per a mi el sentiment i el descans. Xostakòvitx, Brahams, Dvorak, Mahler i el cantant Bruce Springsteen, entre altres, em proporcionen estones de gaudi. Tot un plaer!


Dimitri Xostakóvitx
 

Dimitri Xostakóvitx va néixer a Sant Petersburg al 1906 . La seva vida va està marcada per la Revolució Russa i la llarga i dura dictadura d’Stalin. Considerat des de molt jove com un geni de la composició musical, va veure la seva obra i la seva persona amenaçades per un règim totalitari que el titllava en moltes ocasions d’artista poc adequat per al poble. Xostakóvitx era un home de caràcter poc decidit i discret però, a la vegada, molt intel·ligent. A pesar de les dificultats, componia una música plena de força, humor i missatges incomprensibles per als governants capquadrats que el tenien constantment vigilat. Encara que la seva fama es va estendre arreu del món i va viatjar als Estats Units d’Amèrica, el compositor va continuar vivint a la seva pàtria fins que li va arribar la mort al 1975.
 

L’obra de Dimitri Xostakóvitx és molt extensa. Inclou concerts, simfonies, quartets, ballets, música per a cinema… fins i tot, alguna òpera.
 

Selecció de peces musicals de Xostakóvitx.

Concert per a violí No. 1

Concert per a violí No. 2

Simfonia No. 5

Simfonia No.7

Simfonia No.10

Concerta per a piano No.1

Concert per a piano No. 2

Concert per a violoncel No. 1

Concert per a violoncel No. 2

L’edat d’or (ballet)

Quartets per a cordes

Lady Macbeth i El nas (òperes)

24 preludis i fugues

( Dels llibres Blanc i Negre)

 
 

Gustav Mahler
 
Nascut a l’actual República Txeca l’any 1860, Mahler va ser el segon fill d’una família jueva de quinze germans. La seva infantesa va quedar marcada per la mort de nou d’aquest germans i pel comportament violent del seu pare.
 
El petit Gustav solia submergir-se en el seu món procurant allunyar-se dels problemes que l’envoltaven. Sembla ser que va descobrir un piano a casa del seu avi i el gran interès que aquest instrument li va despertar va influir en el seu futur musical.
 
Durant la seva vida, marcada per la tragèdies, va ser reconegut com un dels més grans directors d’orquestra i d’òpera del món. Com a compositor es va dedicar a les simfonies (la majoria d’elles de llarga extensió i gran nombre d’intèrprets) i al lied (cançons de cambra).
 
Va ser director de l’Òpera de Viena i del Metropolitan Opera House de Nova York, on tenia fama de ser molt estricte i dur amb músics i intèrprets. La direcció no li deixava gaire temps per a compondre i tan sols podia dedicar els estius a aquesta tasca.
 
La mort de la seva filleta Maria i el diagnòstic mèdic que ell mateix  patia una greu malaltia de cor, van enfonsar el compositor en una profunda tristesa que el va acompanyar fins a la seva mort a Viena l’any 1911.
 
Per la seva condició de músic jueu i modern, els nazis alemanys i austríacs van prohibir la interpretació de l’obra de Mahler. Després de la Segona Guerra Mundial i gràcies a la labor de grans directors com Bruno Walter o Leonard Bernstein, les seves simfonies i lieds van tornar a ser merescudament reconegudes arreu del món.
 

Selecció de peces musicals de Gustav Mahler.

Simfonia n. 1 (Tità)

Simfonia n. 5

Simfonia n. 6 (Tràgica)

Simfonia n. 7 (Cant de la nit)

Simfonia n.8 (Dels Mil)

Simfonia n. 9

La cançó del Lament

Cançons dels Nens Morts

La cançó de la Terra

( Del llibre Roig)

 

Johannes Brahms.
 
Va néixer a Hamburg el 1833. Era fill d’un contrabaixista amb pocs diners i, al principi de la seva carrera, va haver de guanyar-se la vida tocant el piano a tavernes de mala mort de la seva ciutat. Va ser molt bon amic del també compositor Robert Schumann i de la seva dona Clara i tots dos, el van ajudar a entrar en el món musical del moment. Brahms no es va casar mai però, després de la mort de Schumann, va conservar durant tota la seva vida una gran amistat amb Clara per la qual sentia molt d’afecte. Ja amb molta fama, es va establir a la ciutat de Viena on va convertir-se en un dels compositors més importants i reconeguts.
 
Brahms tenia un caràcter molt particular. Era dur i mordaç i solia deixar anar estirabots a tort i a dret, però també era generós i inspirava una gran lleialtat entre els seus amics.
 
Alguns crítics han titllat l’obra musical de Brahms com de massa clàssica, però molts altres experts l’han considerat progressista i molt innovadora.
 
La música de Brahms és apassionada i romàntica però, a la vegada, equilibrada, controlada, refinada i amb un punt just de melangia. El seu legat ha influït en el posterior desenvolupament musical del segle XX.
 
Tant Johannes Brahms com Antonin Duvorak van ser compositors molt prolífics. A continuació us oferim una selecció de peces escollides d’aquests dos grans músics.
 

Selecció de peces musicals de Johannes Brahms

Simfonia n.1

Simfonia n. 2

Simfonia n.3

Simfonia n.4.

Variacions sobre un tema de Haydn

Variacions i fuga sobre un tema de Handel

Variacions sobre un tema de Paganini

Concert per a piano n.1

Concert per a piano n.2

Concert per a violí i orquestra

Sonates per a piano i viloncel

Danses hongareses

Rèquiem alemany

Doble concert per a violí, violoncel i orquestra

Quatre cançons serioses (Cicle de cançons)

Valsos i cançons d’amor (Cicle de cançons)

Bon dia, bona nit (Cançó de bressol)

( Del llibre Groc)

 

Antonín Dvorák
 
Dvorák va néixer al 1841 als afores de Praga. Els seus pares tenien un modest hotelet i eren els carnissers del poble. El talent musical del jove Dvorak el va portar a aconseguir una beca per a dedicar-se a la composició. Un dels membres del jurat era Johannes Brahms qui, impressionat per la qualitat de la seva música, el va recomanar als seus editors. L’amistat entre els dos músics es va mantenir al llarg dels anys sempre allunyada d’enveges i amb un gran respecte mutu.
 
Brahms va fer aquest comentari sobre la música de Dvorák:
 
M’acontentaria que se m’acudís a mi com a idea principal el que se li acudeix a Duvorák incidentalment.
 
Dvorák era un enamorat de la terra on va néixer i moltes de les seves composicions vinculen la tradició clàssica amb els elements musicals dels seu país d’origen.
 
Des del 1892 al 1895 va residir amb la seva família als Estats Units, on va treballar amb gran èxit dirigint el Conservatori Nacional de Música de Nova York. Allà va descobrir elements musicals típicament nord-americans que va incorporar a algunes de les seves obres. Però l’enyorança del seu país al va fer tornar a Praga on, aclamat com un gran compositor, va viure amb humilitat i lleial a la nacionalitat txeca la resta de la seva vida.
 

Seleció de peces musicals d’Antonin Dvorak

Simfonia n.7

Simfonia n. 8

Simfonia n. 9 (Simfonia del Nou Món)

Concert per a violoncel i orquestra

Concert per a violí i orquestra

Danses eslaves

Poemes simfònics (La bruixa del migdia, La filosa daurada, Aquari, La coloma del bosc i Cançó per a un heroi)

Quartets per a cordes

Trios per a piano (en especial el trio Dumky)

Sons de Moràvia (Cicles de cançons)

Rusalka (Opera)

Stabat mater

(Del llibre Groc)

 

Bruce Springsteen
 
Springsteen, conegut com The Boss (El cap) va néixer a Nova Jersey (Estats Units) l’any 1949 en el si d’una família humil de pare irlandès i mare italiana.
 
Quan era molt jovenet, després de veure actuar a la televisió el cantant de rock  Elvis Presley, va decidir dedicar-se a la música. La mare de Bruce va aconseguir un préstec per a comprar-li una guitarra de qualitat que costava seixanta dòlars, una quantitat força important per l’època.  Basant-se en aquest fet, el músic va compondre anys més tard la cançó titulada The Wist (El desig).
 
A partir de l’àlbum Born to Run, (Nascuts per córrer ) publicat  l’any 1975, els èxits no han parat d’acompanyar el Boss. Les seves actuacions, plenes de bona música i de força interpretativa, l’han premiat amb un públic entusiasta, fidel i d’edats ben diverses.
 
Bruce Springteen manté una molt bona sintonia amb Barcelona. Els concerts oferts pel Boss i la seva banda (E Street Band) a aquesta ciutat s’han convertit en actes multitudinaris on intèrpret i públic gaudeix de valent amb la mateixa música. Els últims concerts a Barcelona s’han celebrat durant el més de juliol de l’any 2008.
 

Selecció de peces musicals de Bruce Springsteen.

Born To Run (Nascuts per córrer)

Thunder Road (Carretera del tro)

Badlands ( Males terres)

Jungleland (La terra de la jungla)

The River (El riu)

Hungry Heart (Cor famolenc)

Nebraska (Nebraska)

Atlantic City (Atlantic City)

Dancing In The Dark (Ballant a la foscor)

Born In The U.S.A. (Nascut als Estats Units)

I’m On Fire (Estic cremant)

My Hometown (El meu poble)

Glory Days (Dies gloriosos)

Brilliant Disguise (Disfressa lluent)

Human Touch (El toc humà)

Better Days (Dies millors)

Streets Of Philadelphia (Carrers de Filadèlfia)

Secret Garden ( El jardí secret)

Blood Brothers (Germans de sang)

This Hard Land (Aquesta terra difícil)

The Rising (L’aixecament)

Lonesome Day (Dia solitari)

( Del llibre Roig)

 

(* Discografies recollides en col·laboració amb Xavier Rodon)